Кухар. Кулінар борошняних виробів. Кухар дитячого харчування

 

Загальна характеристика професії.

Бурхливий розвиток мережі підприємств громадського харчування на початку XX ст. потребував організації шкіл кулінарного мистецтва, а потім технікумів, інститутів громадського харчування. Був створений Інститут харчування Академії медичних наук, в якому фізіологи, біохіміки розробили норми харчування залежно від клімату, професії та віку людини, вивчили низку проблем обміну речовин в організмі, створили засади сучасного лікувального харчування. Для широкого використання в харчуванні страв української народної кухні Український науково-дослідний інститут торгівлі і громадського харчування, відновив рецептуру стародавніх національних українських страв, вивчив особливості приготування найпоширеніших у даний час українських страв в різних регіонах нашої держави, склав рецептуру й технологію приготування понад 400 українських страв. 

Кухар – це не тільки давнішня, але і вічна професія. Без їжі людина не може існувати ні на землі, ні на морі, ні в космосі, тому професія кухаря потрібна людині постійно. Обов’язки кухаря: готувати, оздоблювати і порціонувати різноманітні страви з овочів, грибів, риби, м’яса, птиці, субпродуктів, перші страви, страви з круп, солодкі страви, напої, страви з яєць та сиру, борошняні вироби. У кухаря для приготування страви  є 4 основних смаки: солодкий, кислий, солоний, гіркий. Поєднуючи  їх, використовуючи широку гаму пахощів та ароматів, майстер-кухар готує страви, які впливають на емоційну сферу  людини.

 

Сучасний кухар повинен знати:

-       технологію   приготування   усіх видів   страв   та   кулінарних   виробів, особливості  приготування  національних, фірмових страв та страв іноземних кухонь;

-       правила  оформлення  та  подачі порційних страв та страв на замовлення;

-       правила  складання   банкетного меню;

-       приготування різних видів тіста та виробів з нього;

-       основи, значення та технологію приготування дієтичного та дитячого харчування;

-       ознаки доброякісності харчових продуктів та органолептичні методи їх визначення;

-       умови, строки зберігання та реалізації   сирої   та   готової   продукції, напівфабрикатів;

-       вихід готових виробів;

-       санітарно-гігієнічні правила утримання продуктів,  кухні, та службових приміщень;

-       правила особистої гігієни;

-       правила використання та призначення обладнання, виробничого інвентаря, інструментів вимірювальних приладів, посуду, тари;

-       дотримуватись правил охорони праці, внутрішнього розпорядку і вимог пожежної безпеки.

 

Характеристика процесу праці кухаря:

     Види праці: ручна, механізована, автоматизована; одиночне чи масове виробництво.

     Технологічний процес приготування їжі складається з кількох стадій та операцій. Кухар, насамперед, виконує такі операції:   прийом  сировини,  її  переробка, зберігання продуктів; приготування холодних закусок, гарячих страв, випічка з борошна; оформлення страв для їх роздачі. Основні операції кухар   виконує   вручну.   Але   сьогодні вже  більшість трудомістких операцій здійснюють машини, механізми та автомати. 

     Асортимент страв, які пропонуються відвідувачам, залежить від типу підприємства громадського харчування. Так, у ресторанах він ширший та більш різноманітний. Причому страви готують за індивідуальними замовленнями, використовуючи підвищені норми закладення продуктів. Зовсім інша ситуація в закладах громадського харчування, де виробництво носить масовий характер, зокрема, на фабриках-заготівельнях та фабриках-кухнях.

 

     Предметами праці кухаря є:

     —  харчові продукти та напівфабрикати.

 

     Засобами праці кухаря є: 

     —  кухоний інструментарій та обладнання.

 

Санітарно-гігієнічні умови та безпека праці

     Праця кухаря належить до розряду фізичної праці середньої тяжкості. Кухарем можуть працювати як жінки, так і чоловіки різного віку. На підприємствах громадського харчування застосовують такі види робочих графіків: лінійний чи змінний (всі працівники починають і закінчують роботу одночасно); стрічковий поточний, ступінчастий (передбачає вихід працівників у різний час з тим, щоб в години "пік" забезпечити найшвидше обслуговування); двобригадний (для підприємств, що працюють в дві зміни); комбінований (для підприємств, що працюють більше 12 годин, наприклад ресторани); сумарного обліку робочого часу (для підприємств, де працівника не можливо забезпечити ро ботою рівномірно протягом місяця чи року, наприклад вагонів-ресторанів).

     У кухарів 8-годинний робочий день в одну чи дві зміни (залежно від розпорядку роботи закладу). У приватних кафе чи ресторанах режим та темп роботи кухар встановлює сам, виходячи з потреб і можливостей.

 

Особливі умови та фактори праці:

     — працює в приміщенні, але умови мікроклімату несприятливі: температура повітря досягає 25-32С, підвищена вологість повітря, протяги, перепади температури повітря, пов'язані з необхідністю переходів з гарячих у холодні цехи. Під час роботи біля плити впливає інфрачервоне (теплове) випромінення;

     — робота пов'язана із вплив інтенсивного шуму, переважно середньочастотного характеру,  викликаного дією витяжної та загальнообмінної вентиляції.

 

Вимоги професії до особистості працівника

     Професія кухар віднесена до професій типу "людина - техніка" і "людина - людина". Ця професія вимагає від працівника певних індивідуально-психологічних якостей. Кухар повинен мати хороший загальний інтелект, добре розвинені дотик та нюх; координацію рухів рук; високі показники концентрації, переключення, стійкості та об'єму уваги; добре розвинену довготривалу, мовно-логічну, зорову, образну, оперативну пам'ять.

     Особисті якості: добросовісність, ввічливість, охайність, комунікабельність.

 

Протипоказання до навчання та професійної діяльності

Професія кухаря протипоказана людям, які страждають: серцево-судинними захворюваннями, ревматизмом, шкірними захворюваннями, запамороченням, нервово-психічними захворюваннями, легеневими захворюваннями: туберкульоз, хронічна пневмонія, бронхіт, ларингіт, тонзиліт, гіпертонія, виразкові хвороби, гастрит, коліт, захворювання нирок і сечовивідних шляхів, цукровий діабет.

 

Заробіток та перспективи зайнятості

     Середній заробіток кухаря залежить від фінансового стану підприємства, форми власності, кваліфікації   працівника і в різних регіонах на різних підприємствах може коливатися. Професія кухаря дає можливість займатися індивідуальною трудовою діяльністю та працювати на підприємствах, ресторанах, кафе.

 






 

Методична комісія електротехнічного виробництва

Голова методичної комісії

Демещенко Ірина Володимирівна
викладач предметів професійно-теоретичної підготовки

Члени методичної комісії

Мельник Віталій Анатолійович
директор, викладач предметів загальнопрофесійної підготовки та предмету «Технології»

Чаленко Тетяна Володимирівна
викладач предметів професійно-теоретичної підготовки

Купрійов Олег Анатолійович
майстер виробничого навчання

Душко Євгеній Олегович
майстер виробничого навчання

Плечко Євгеній Анатолійович
майстер виробничого навчання

Стеценко Ольга Андріївна
майстер виробничого навчання

Купін Сергій Яковлевич
викладач предметів професійно-теоретичної підготовки

Левченко Любов Олексіївна
викладач предметів професійно-теоретичної підготовки

Качура Сергій Іванович
майстер виробничого навчання

Кобелецький Юрій Олексійович
майстер виробничого навчання

Римаренко Олексій Миколайович
майстер виробничого навчання

Сисоєв Сергій Володимирович
майстер виробничого навчання

Методична комісія природничого-математичного циклу

Голова методичної комісії

Грицай Оксана Віталіївна
викладач інформатики, інформаційних технологій, предмету «Технології»

 

Члени методичної комісії

Гасіліна Наталія Михайлівна
викладач фізики

Лаврик Ірина Сергіївна
викладач математики

Сирота Тетяна Борисівна
викладач інформатики, математики, предмету «Технології»

Іванько Людмила Миколаївна
викладач хімії; біології та екології

Плигун Тетяна Костянтинівна
викладач біології та екології, географії

Сеньченко Ігор Володимирович
викладач хімії, біології та екології

 

Методична комісія суспільно-гуманітарного профілю

Голова методичної комісії

Вискребенцева Альона Вікторівна
викладач української мови і літератури

Члени методичної комісії

Гончаренко Леся Іванівна
викладач іноземної мови,
зарубіжної літератури

Ларченко Світлана Григорівна
викладач іноземної мови

Северина Вікторія Станіславіна
викладач історії, основ галузевої економіки

Курило Наталія Григорівна
викладач української мови та літератури, зарубіжної літератури

Міщенко Олена Валеріївна
викладач предмета «Громадянська освіта»

 

Методична комісія викладачів військово-патріотичного та фізичного виховання

Голова методичної комісії

Місевра Олексій Павлович
викладач фізичної культури

Члени методичної комісії

Горовий Олександр Олексійович
заступник директора з навчально-виховної роботи, викладач предмета Захист України

Фісенко Андрій Вікторович
викладач фізичної культури

Лущик Андрій Миколайович
керівник фізичного виховання, викладач фізичної культури

Купрійова Валентина Олександрівна
викладач медико-санітарної підготовки

 

Методична комісія класних керівників

Голова методичної комісії

Сирота Тетяна Борисівна
викладач інформатики, математики, предмету «Технології»

Члени методичної комісії

Грицай Оксана Віталіївна
викладач інформатики, інформаційних технологій, предмету «Технології»

Ларченко Світлана Григорівна
викладач іноземної мови,

Курило Наталія Григорівна
викладач української мови та літератури, зарубіжної літератури

Пальощенко Наталія Олександрівна
викладач предметів професійно-теоретичної підготовки

Гасіліна Наталія Михайлівна
викладач фізики

Вискребенцева Альона Вікторівна
викладач української мови і літератури

Фісенко Андрій Вікторович
викладач фізичної культури

Демещенко Ірина Володимирівна
викладач предметів професійно-теоретичної підготовки

Левченко Любов Олексіївна
викладач предметів професійно-теоретичної підготовки

Іванько Людмила Миколаївна
викладач хімії;
біології та екології

Лаврик Ірина Сергіївна
викладач математики

Місевра Олексій Павлович
викладач фізичної культури

Плигун Тетяна Костянтинівна
викладач біології та екології, географії

Северина Вікторія Станіславіна
викладач історії, основ галузевої економіки

 

Методична комісія громадського харчування

Голова методичної комісії

Лисенко Алла Олександрівна
майстер виробничого навчання

Члени методичної комісії

Каблюк Вікторія Вікторівна
майстер виробничого навчання

Пальощенко Наталія Олександрівна
викладач предметів професійно-теоретичної підготовки

Осипова Тетяна Миколаївна –
майстер виробничого навчання

Ханіна Кристина Геннадіївна
майстер виробничого навчання

 

Методична комісія автотранспортного профілю

Голова методичної комісії


Хімченко Олексій Миколайович
викладач спецтехнології слюсарів з ремонту колісних транспортних засобів.

Члени методичної комісії

Ведмідь Юлія Вячеславівна
заступник директора з навчальної роботи, викладач охорони праці

Висоцький Олександр Миколайович
майстер виробничого навчання

Сердюк Іван Петрович
майстер виробничого навчання

Савченко Леонід Федорович
викладач предметів професійно-теоретичної підготовки, фізики

Скрипка Петро Григорович
старший майстер

Хімченко Олексій Миколайович